Hopp til hovedinnhold
Spørsmål
Boliglån
Åpnet -10 m

Dere sier en del om hvordan nedjustering av renta foregår, men lite om hvordan oppjustering av renta foregår. Kan dere si noe om det?

Hvor er jeg?

I Bulder Bank community du kan stille og svare på spørsmål og dele din erfaring med andre!

Eirik BakkeBulder
Brakmaker (leder for marked og salg)

Hei Jo

Det er sant. Vi snakker nok mest om hvordan renta går ned i Bulder. Det er fordi det der der vi skiller oss fra alle konkurrenter. Jeg skal si litt mer om hvordan renta kan gå opp. Først litt om de to ulike måtene renten kan gå ned på ditt Bulder-boliglån, for å gjøre forskjellen tydelig. Om du allerede kjenner godt til måten vi setter ned renten på kan du bare gå rett til punkt 3. 

1) Det "vanlige" rentekuttet. 
Dette er det som skjer som følge av generelle rentejusteringer og tilpasninger i den norske økonomien. Som regel ved at Norges Bank setter ned styringsrenten. Dette er renteendringer man kan håpe på å få, altså som følge av forholdene i den norske økonomien og ikke  en direkte konsekvens av forholdene i den personlige økonomi. 

2) Den unike Bulder-justeringen
Her snakker vi om den automatisk justeringen av renten som Bulder gir deg - uten at du trenger å prute først. Når du og  banken din tidligere  har inngått en avtale om et lån, så var som regel begge parter fornøyd i utgangspunktet. Men etter hvert som tiden går vil du og banken komme ut av sync. Du vil ganske raskt få en lavere belåningsgrad. Da burde du også fått en bedre rente av banken, for med lavere belåningsgrad utgjør du nemlig en lavere risiko for banken enn du gjorde i utgangspunktet, og det har derfor blitt billigere for banken å låne penger til deg. Det er dette "mellomlegget" man gjerne får om man ringer og pruter hos banken sin, men det er bare  Bulder som gir deg dette uten at du må ringe først. Vi taper nok noe på det på kort sikt, men tror vi tjener på det på lang sikt. I Bulder sjekker vi månedlig om belåningsgraden din har blitt lavere. Det kan enten ha skjedd ved at lånet ditt har blitt lavere, eller at verdien på boligen din har gått opp. Den verdien sjekker vi gratis for deg hver måned.  Så der den første rentejusteringen er justeringen du kan håpe på å få, så er dette rentejusteringen du fortjener å få. Denne er individuell, og utløst på grunn av forhold i din personlige økonomi. Ingen andre boliglån gir deg dennejusteringen  automatisk. Det er det bare Bulder-lånet som gjør. 

3) Hvordan kan renten gå opp
 Den automatiske justeringen basert på boligverdien eller om du har betalt ned på lånet, kan bare gå nedover. Dersom boligen din synker i verdi, så vil vi ikke oppjustere renten din. Du beholder den gode renten du hadde. For at renten din skal gå opp må det derfor være en av to ting som skjer (A) som følge av en  justering av det generelle rentenivået etter endringer gjort på Norges Bank sin styringsrente, dette treffer alle banker i Norge. Eller (B) renten kan bli høyere fordi du selv har ønsket å øke belåningen din og låne mer hos oss. Da vil du for eksempel gå fra 50 % belåning til 65 % belåning, og prisen endrer seg deretter. 

Håper dette var et svar på det du lurte på, Jo. Om ikke så gi meg en lyd under her. 

EiRiK:)